Κιβωτός Αρχοντιάς στους Αιώνες

Μια πόλη που η ιστορία της διαβάζεται στους τοίχους και τα πέτρινα δρομάκια, μέσα από τα αρχοντικά της, κληρονομιά των πλούσιων εμπόρων που δραστηριοποιήθηκαν εδώ, τα νεοκλασσικά πυργόσπιτα, τις μοναδικής τέχνης βάρκες της που ταξιδεύουν ακόμα από την προϊστορική εποχή, και τις βυζαντινές εκκλησίες της που αποτελούν μια σημαντική κιβωτό μνήμης. Αρχοντική, κοσμοπολίτικη, πνευματική, η Καστοριά μοιάζει με νησί που όμως δεν χρειάζεται να διασχίσεις νερό για να επισκεφτείς.

More

Το Πολιτιστικό Καλεντάρι της Καστοριάς

Η Καστοριά δεν είναι απλά ένας όμορφος προορισμός για διακοπές, αλλά και ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο σύντομος οδηγός αποτελεί μια «Χάρτα Πολιτισμού» ώστε να γνωρίσετε δρώμενα που μπορείτε να βιώσετε όποτε κι αν την επισκεφτείτε.

More

Καστοριά, Η Αρχόντισσα του Βορρά

Από το πώς να έρθετε και τι να δείτε, μέχρι το τι να φάτε και που να κοιμηθείτε, όλα όσα θέλατε να μάθετε για την πανέμορφη Καστοριά συγκεντρωμένα σε έναν μικρό μα περιεκτικό τουριστικό οδηγό.

More

Χορταστικές πεζοπορίες

Ένας γευστικός οδηγός εναλλακτικού τουρισμού στην Καστοριά για τους λάτρεις των τροφοσυλλεκτικών χόμπι

Η Καστοριά είναι μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι που προσφέρεται για πολλαπλές, ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η λίμνη, τα βουνά και τα δάση της μαγνητίζουν τους ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και θέλουν να τη ζήσουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της.

More

Στο Σταυροδρόμι της Πίστης

Ένας μικρός τουριστικός οδηγός για μια πόλη με μεγάλη θρησκευτική ιστορία

Σε υψόμετρο 703 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται η πανέμορφη Καστοριά. Ένας τουριστικός προορισμός με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον, μια πόλη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια πόλη που η φύση της έδωσε απλόχερα τα κάλλη της και σε συνεργασία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας.

More

Γυρολιμνιά Καστοριάς: Τα λουκέτα που ‘κλείδωσαν’ το χρόνο (φωτογραφίες)

Ξεκίνησα να κάνω μια απλή βόλτα.. και τίποτα δεν φανέρωνε ότι η βόλτα αυτή θα ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο. Σαν από σύμπτωση, παντού λουκέτα.. για άλλο ‘ρεπορτάζ γυρολιμνιάς‘ είχα ξεκινήσει, σε άλλο θα κατέληγα, ήταν γεγονός! Καθώς περπατούσα, παράλληλα με τις καθιερωμένες φωτογραφίες λίμνης, είχα βάλει στοίχημα να φωτογραφίσω κάθε λουκέτο που θα έπεφτε στην αντίληψή μου.. αμέσως σκέφτηκα τον τίτλο: “Τα λουκέτα της Αρχόντισσας”. Και μετά, βήμα γοργό και ανυπόμονο για το επόμενο!

More

Δεληνάνειο Μουσείο Καστοριάς σπάνια και μοναδικά κειμήλια

Σε κτίσμα του 19ου αιώνα ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς έχει συγκεντρωμένα από δωρεές καστοριανών οικογενειών κειμήλια εκθέματα, πλούσια σπάνια και μοναδικά. Γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, χρυσοποίκιλτα κεντήματα νυφικά φορέματα και πολλές φωτογραφίες που μας μεταφέρουν στην καθημερινότητα και την κουλτούρα των Καστοριανών του 1900.

More

Τα 25 top σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δεις ένας πρωτάρης στην Καστοριά

Σε µια πόλη που έχει συνδεθεί µε το χιόνι, τις γούνες και το ντυµένο στα λευκά τοπίο, εµείς τολµήσαµε να πάµε off… season, για να διαπιστώσουµε µε έκπληξη ότι η Καστοριά δεν έχει   µήνες, ούτε εποχές! Κι αν δεν είναι από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς της χώρας µας, εδώ θα ανακαλύψεις κάθε λόγο για να την αναδείξεις στην εκλεκτή… της καρδιάς σου!

More

Τα Αρχοντικά της Καστοριάς

Η Καστοριά αποτελεί σήμερα μια από της λίγες πόλεις της Ελλάδας, που διατηρούν, σε ένα μέρος της τουλάχιστον, παλιές παραδοσιακές οικίες του 18ου και 19ου αιώνα. Η λαίλαπα της αντιπαροχής της δεκαετίας του ’60, αλλά και μεταγενέστερα, κατέστρεψαν έναν σημαντικότατο αριθμό τέτοιων οικιών, αλλοιώνοντας των οικιστικό χαρακτήρα της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά που σώζονται έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, αν και αυτό δεν αποτελεί πάντα εμπόδιο στην καταστροφή τους.

More